Levensbeschrijving van
Moyra Stava-Morena

 

Wilhelmina Frederika Urania Wijckerheld Bisdom, roepnaam Minnie, was geboren op 26 februari 1896 te Kota Radja (Atjeh) in het toenmalige Nederlands-Indie.
Na verblijvingen te Fort-de-Kock (Sumatra) en Tjilatjap (Java) repatrieerde het gezin Wijckerheld Bisdom naar Den Haag in 1910.

 

Minnie volgde de HBS aan de Stadhouderslaan, waar ze haar toekomstige echtgenoot, Hendrik (Henk) Heere Radier, ontmoette. Henk studeerde aan de Technische Hogeschool (nu de TU) in Delft. In 1918 traden ze in het huwelijk.

 

Na het behalen van de Middelbare Acte Frans wierp Minnie zich op de zang studie. Voor die studie is zij verscheidene malen in Berlijn geweest alwaar zij uiteindelijk ook leerlinge werd van de beroemde Lily Lehmann. In haar hoogtij jaren heeft ze ook in Nederland concerten gegeven onder haar artiesten naam Moyra Stava (pas veel later is de naam Morena erbij gekomen). Ook was ze virtuoos op de cello en de piano. Er zouden nog geregistreerde opnamen van haar optredens bestaan. Naast Nederlands en Frans sprak zij ook vloeiend Duits, Italiaans en Engels.

 

Haar vader was niet gecharmeerd van haar wil om kunstenares te worden en verbood haar de naam Wijckerheld-Bisdom te gebruiken voor haar kunstenaarsuitingen.
Daarom koos zij de naam Moyra Stava-Morena; Stava afkorting van Sta Vast om aan te geven dat zij haar wil doordrukte.
En Moyra en Morena waarschijnlijk van actrices die zij bewonderde.

Enkele beelden van haar leven en haar kunstuitingen vindt u hier.

 

Haar vader had nooit van dieren gehouden en duldde ook geen honden thuis. Het echtpaar Radier-Wijckerheld Bisdom daarentegen hield erg veel van honden en vanaf hun trouwdag had het echtpaar altijd tenminste een en soms wel drie honden gehad. Ook hadden ze een paar volières thuis staan. Hun laatste vijftig jaren woonden ze aan de Javastraat 62, Den Haag, met een permanente dienstbode, Dina Vosselman. Uiteraard hebben ze ten allen tijde dierenverenigingen financieel gesteund. Vanaf het begin waren ze fervent supporter van de Anti-Vivisectie Stichting en van de Dierenbescherming.

 

In 1936 heeft Minnie zich een huis laten bouwen op een landgoed te Epe, genaamd Stamoreda. Daar trok zij zich terug met haar honden als ze niet gestoord wilde worden. De tijd bracht ze door met het schilderen van stillevens. In Epe was ze alleen bekend onder de naam Mevrouw Morena.

 

Op 9 augustus 1990 is Minnie in Den Haag overleden. Haar gehele vermogen heeft zij aan de Moyra Stava-Morena Stichting nagelaten om waar mogelijk het lot van dieren in nood te verlichten. Ze is in Epe bij haar landgoed Stamoreda begraven, waar ook al de honden, die ze in haar leven heeft gehad, begraven liggen.